maandag 28 april 2014

Wisselteelt

Om elk jaar gezonde gewassen te kunnen oogsten is wisselteelt noodzakelijk.

Om ziekten bij gewassen zoveel mogelijk te voorkomen, is het verstandig om wisselteelt toe te passen. Groenten kun je indelen per soort, bijvoorbeeld:
 • knolgewassen/wortelgewassen
 • koolsoorten
 • uiensoorten
 • peulvruchten
 • bladgroenten
Mei is de belangrijkste maand in de moestuin. Op dat moment wordt er veel gezaaid en geplant. Van tevoren is het handig om voor jezelf een wisselschema te maken. De gemakkelijkste manier is om je tuin in vakken te verdelen en de soorten bij elkaar te plaatsen. Elk jaar schuiven de gewassen een vak op. Hieronder een voorbeeld van een 4-jarige wisselteelt. Je kunt ook een 5 of 6-jarig plan toepassen. Of meer als je veel ruimte hebt.


Je kunt ook gewoon noteren waar je dit jaar de gewassen plaatst, als je bijvoorbeeld doet aan combinatieteelt, zoals ik. Zorg er vooral voor dat je aardappelen elk jaar op een andere plaats zet, in ieder geval niet binnen vier jaar op dezelfde plek. De rest van de gewassen lopen iets minder risico, maar ze blijven het gezondst door een goede wisselteelt.

Misschien vraag je je af wat combinatieteelt inhoudt? Lees dan nog even verder. Sommige planten hebben een gunstig effect op andere planten. Het kan ook zijn dat ze elkaar juist tegenwerken. Een lijst met "goede buren" en "slechte buren" kun je bijvoorbeeld zien in de zadengids van de Welkoop. Of lees er eens een boek over. Heel goed om in de gaten te houden als je zaait en plant in de moestuin. Zo heb je meer kans op een goed resultaat. 

 

2 opmerkingen:

 1. Hoi Madelon wisselteelt is inderdaad belangrijk, al moet ik eerlijk bekennen dat het bij mij nog wel eens 'wisselend' uitpakt. Vooraf maak ik plannen, maar als ik eenmaal in de tuin sta dan gooi ik die toch redelijk snel weer om ;-) Leuk blog heb je trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel. Mijn plannen wijzigen ook vaak als ik in de moestuin ben. Heel herkenbaar :-)

  BeantwoordenVerwijderen