woensdag 22 januari 2014

Vega erwtensoep

Vandaag eten we vegetarische erwtensoep. "Zelfs zonder worst?" "Ja...zonder vlees, dus ook zonder worst." Het bestaat en het is heel lekker.

Deze erwtensoep is ideaal voor een vega-dagje. Maak meteen een grote pan, dan kun je het voor later invriezen. Mij bevalt het goed om af en toe eens uit de vriezer te eten. Handig, als je een keer geen zin hebt om te koken maar wel gezond wilt eten.

Ja, het duurt even voordat erwtensoep klaar is als je het niet uit een blik haalt. Of uit een soepzak... Maar als je eenmaal alles in de pan hebt zitten, hoef je alleen nog maar af en toe te roeren. 
Recept (voor 6 tot 8 personen)

2 liter groentebouillon, 1 pak spliterwten (500g), halve knolselderij, 2 preien, 2 winterwortels, 1 grote ui, 2 aardappelen, bos peterselie, bos selderij, peper, 4 laurierbladeren.

Spoel de spliterwten in een vergiet of zeef, onder de kraan. Voeg ze toe aan de pan bouillon. Breng de bouillon aan de kook, schil de halve knolselderij en snijd deze in kleine stukjes. Schil de aardappelen en snijd deze eveneens klein. Maak de rest van de groenten schoon en snijd alles fijn. Was en hak de peterselie en selderij. Doe alles in de pan, voeg peper en 4 (liefst verse) laurierbladeren toe. Laat, op een zacht vuur, ongeveer anderhalf tot twee uur koken. Tussendoor regelmatig even in de pan roeren.

Tuintip
Koop in het voorjaar eens een echte laurier. Het is een mooie, groenblijvende struik. Bovendien hoef je nooit meer gedroogde laurier te kopen. Je hebt altijd verse blaadjes beschikbaar. Vraag wel in het tuincentrum naar de echte laurier, voor in de keuken.

Mijn erwtensoep staat al een tijdje te pruttelen, het is bijna klaar. Ik houd de pan soep in de hooimadam warm, totdat het tijd is om te eten. Wat overblijft gaat in bakjes in de vriezer. Lekker voor een volgende koude winterdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten