woensdag 29 januari 2014

Kweek je eigen kiemgroenten


Vandaag vul ik mijn schaaltje met zaden en water, om binnenkort mijn eigen kiemen van de vensterbank te knippen. Kiemen zijn gezond en erg krachtig. De voedingsstoffen die nodig zijn om uit te groeien tot een plant, zitten allemaal in het zaadje. Omdat jij het niet groter laat groeien, maar het opeet als kiem, krijg je al die krachtige stoffen binnen. Buiten dat het gezond is, is het vooral ook erg lekker.

Er zijn veel verschillende kiemen die je kunt eten. De bekendste is tuinkers. Mosterdkers vind ik ook lekker, omdat dit iets pittiger smaakt. Je kunt het over allerlei gerechten strooien, op je boterham met kaas of je salade. Er zijn ook kiemen, die je eerst moet verwarmen voordat je ze kunt eten, zoals bijvoorbeeld kiemen van kikkererwten. Bij bijvoorbeeld Ekoplaza kun je zakjes zaad kopen om zelf kiemen te kweken. Je kunt ook een kijkje nemen in het tuincentrum. Vaak koop ik speciale zakjes zaad om kiemgroenten te kweken. De reden hiervoor is de grotere inhoud van zo'n zakje. Bij het kiemen heb je meer zaden nodig en ik vind het zonde om mijn “gewone” groentezaden hiervoor te gebruiken. Bij De Bolster kun je biologische kiemzaden online kopen. Hier heb je keuze uit twaalf verschillende kiemgroenten.

Zelf heb ik een speciaal kiemschaaltje voor het kweken van kiemgroenten. Maar er zijn verschillende manieren om de kiemen te kweken. Hieronder vind je er twee.

Kiemgroenten kweken met een kiemschaaltje 

1. Je strooit een dun laagje zaden op het rooster. Laat het goed nat worden onder de kraan.
2. Nu vul je het schaaltje met water. Het water mag het rooster net niet raken.
3. Zet het schaaltje met de zaden 3 dagen weg bij kamertemperatuur, niet in de vensterbank vanwege de zon, gewoon in de keuken.
4. Nu mag je het schaaltje in het licht zetten, maar niet in de zon.
5. Ververs vanaf nu elke dag het water.
6. De kiemen zijn na 5 tot 10 dagen klaar voor gebruik.
7. Knip ze af wanneer je ze nodig hebt.




 

 Kiemgroenten kweken in een jampotje
1. Strooi 1 of 2 eetlepels kiemzaden in een oude schone jampot.
2. Je vult het potje nu met ca. 4 cm water.

3. Dek het jampotje af met een stukje kaasdoek, die je vastzet met een elastiekje.
4. Laat de zaden een nacht weken.
5. Hierna giet je het water af en spoel je ze elke ochtend en avond. Hierbij laat je de kaasdoek op het potje zitten.
6. Zet het potje niet in de zon, maar gewoon in de keuken.
7. Blijf ze elke ochtend en avond spoelen totdat de kiemen klaar zijn.
8. Hierna spoel je ze nog één keer af en je bewaart ze in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten